images/pariteler/pariteicon_49.svg

Yükselen Yıldız Euro vs Petrol Mağduru Kanada Doları...

Kanada Doları, hemen hemen 27 Şubat tarihinden bu yana değer kaybediyor. Bunun ana sebeplerinden biri petrolün 27 Şubat tarihinden bu yana yaşadığı sert değer kaybı. Petrol üretiminin kısılmasına yönelik beklentiler çok fazla karşılanmış gözükmüyor. Özellikle Mart ayı boyunca haftalık açıklanan ABD Ham Petrol Stok rakamları çoğunlukla artış yönünde gelirken, ABD sondaj kuyu sayısı ise 9 aya yakındır yükselişini sürdürüyor. Yani petrol üretimi tarafında, petrol fiyatlarında ralli oluşturacak şekilde çok fazla gelişme yaşanmadı. Bu durum da Şubat sonu/Mart başı itibariyle fiyatlara sert şekilde yansıdı. Haliyle, petrol ihracatçısı olan Kanada'nın para birimi de diğer para birimlerine karşı değer kaybetmeye başladı.

Bu durumda EURCAD paritesine baktığımızda, 27 Şubat tarihinde 1.3830 seviyesinden başlayan ralli, ilk olarak Kanada Doları kaynaklı gözüküyor. Euro ise; Avrupa Merkez Bankası'nın şuan 80Milyar Euro olan ve Nisan - Aralık boyunca 60 Milyar Euro'ya inecek tahvil alımlarının daha agresif şekilde indirilebileceği beklentileri/açıklamalarıyla değer kazandı. Hatta dış basında yer alan bazı söylentilerde, varlık alım programı sonlandırılmadan faiz arttırılabileceğine yönelik görüşler açıklandı ancak bunların ECB tarafından doğrulandığını söyleyemeyiz. Söz konusu gelişmeler ışığında değer kaybeden Kanada Doları ile değer kazanan Euro, EURCAD paritesinin yaklaşık bir ay içerisinde 1.3830'dan 1.4455 seviyesine yükselmesini sağladı.

Teknik olarak baktığımızda, 27 Şubat tarihine kadar fiyat seviyelerinin dipleri birbirinin altına inse bile, günlük RSI(14) göstergesi yukarıya doğru yükseliyor ve uyumsuzluk ihtimalini işaret ediyordu. Buradaki pozitif uyumsuzluk 27 Şuba tarihinde tetiklendi ve öncelikle 100, daha sonra da 150 günlük üssel hareketli ortalamalar yukarı yönlü geçildi. Dün itibarilye kritik 1.4380 direnci de aşılmış durumda. Eğer haftalık kapanış bu bölge üzerinde olabilirse, ilerleyen tarihlerde yükselişlerin devam edebileceğini de öngörebiliriz. Bu durumda 1.4550 ve 1.4720 seviyeleri izlenebilir. 1.4720 seviyesi, %61.8 Fibonacci düzeltme bölgesinde olduğu için kritik haftalık direnç konumunda olabilir. Paritede yeniden CAD lehine hareketler görebilmek için de öncelikle fiyatların 150 günlük hareketli ortalamanın altına geri çekilme görmemiz gerekebilir.

Destekler: 1.4380 - 1.4230 - 1.4160 - 1.4105

Dirençler: 1.4550 - 1.4640 - 1.4720 - 1.4880

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç