3 Ocak 2019'da Ne Oldu?

3 Ocak 2019'da Ne Oldu?

 

Yılın başlarında Japonya piyasası tatilde olur. Geçtiğimiz yıl, 3 Ocak 2019’da, Asya seansında ve Japon piyasası kapalıyken, uluslararası piyasalarda likiditenin oldukça düşük olduğu gün dönümünde “flash crash” olarak adlandırılan ani ve sert hareketler meydana geldi. Japon Yeni'nin hemen hemen tüm para birimlerine karşı ani ve sert olarak değer kazandığı bu hareket esnasında, Yen'in karşısındaki hemen hemen tüm para birimleri değer kaybetti.

 

Geçtiğimiz sene yaşanan JPY hareketinin altında bir çok sebep yatıyordu. O dönemde artan global endişelerin yanında, 3 Ocak 2019’dan iki gün öne Çin’den gelen PMI verilerinin daralma göstermesi ve Çin’de üretim yapan ABD teknoloji devi Apple’ın 2019 birinci çeyreğinde kötü performans göstermesinin açıklanması bu hareketi tetikleyen unsurlar olarak açıklanıyordu ve Japon Yeni’nin güvenli liman olarak talep gördüğü konuşuluyordu. Bu iddiayı kuvvetlendiren diğer faktörler, yine güvenli liman olarak görülen ABD Doları ve ABD devlet tahvillerinin talep görmesiydi.

 

Bu tip bir flash crash hareketinin yıkıcı etkisi en iyi AUDJPY paritesinde gözükmekte.

 

Bu sene de 31 Aralık 2019 Salı günü ile 4 Ocak 2020 Cuma günü arasında Japon piyasaları kapalı olacak. Elbette bu durum, flash crash hareketini tekrar göreceğimiz anlamı taşımıyor. Ancak yılın bu dönemlerinde ticaret görüşmelerinin önem kazandığına dikkat etmeli ve Asya seansında likiditenin düşük olduğu unutulmamalıdır.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç