Powell’ın “Endişesi” Risk İştahını Sıfırladı, Gözer Tarım Dışı'nda Olmalı...

Powell’ın “Endişesi” Risk İştahını Sıfırladı, Gözer Tarım Dışı'nda Olmalı...

FED Başkanı Powell’ın dün yaptığı açıklamalar global piyasalardaki risk iştahını neredeyse sıfırladı. Powell, ABD’de tam istihdam seviyesi ve %2 enflasyon hedefine ulaşmadan faiz oranlarını yükseltmeyeceğini bir kez daha vurguladı.

Enflasyonun ilerleyen süreçte geçici fiyat artışları ve baz etkisiyle yükselebileceğini ancak bunun %2’nin üzerine çıkarmaya yeterli olmayacağını belirtti. Piyasalardaki düzensiz koşullar veya hedeflere ulaşmayı tehdit eden finansal koşullardaki kalıcı sıkılaşmanın, kendisini endişelendirdiğini dile getirdi. Bu “endişe” ifadesi piyasalardaki risk iştahını neredeyse sıfırladı. Borsa endeksleri, değerli metaller ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden çıkış yaşanırken ABD Doları’na talep geldi.

Enflasyon beklentilerindeki yüksek görüntü ve FED’in sıkılaşma için adım atmaya niyetli olmaması ABD 10 yıllık tahvil faizini yukarıya doğru çekmeye devam ediyor. Bu haliyle dün akşam %1.577 seviyesine kadar yükseldi. Geçtiğimiz hafta görülen %1.6’nin üzerine çıkarsa piyasalardaki baskı devam edebilir. Piyasalar, FED’i faiz artışına itmek için tahvil satıp getirisini arttırırken, FED’den de uzun vadeli tahvil alarak getiri eğrisini kontrol etmesi bekleniyor.

Bugün ABD’de TSİ 15:30’da Tarım Dışı İstihdam Raporu açıklanacak. Verilerde manşetteki istihdam değişiminin beklenti üzerinde gelmesi ile birlikte ücret artışı gibi kalemlerin yüksek gelmesi enflasyon beklentilerini daha da arttırabilir ve tahvil getirilerini yukarıya itebilir. Bugün gözler Tarım Dışı verisinde olmalı.

Tahvil getirilerindeki yükseliş, borsa endekslerinden değerli metallere, gelişmekte olan ülke para birimlerinden ABD Dolar endeksine kadar her enstrümanı etkileyebiliyor.

Veri Ajandası:
*10:00 | Almanya – Fabrika Siparişleri
*16:30 | ABD – Tarım Dışı İstihdam Raporu


ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç