ABD Enflasyonunda Soğuma, Global Piyasada İlk Tepkiler…

ABD Enflasyonunda Soğuma, Global Piyasada İlk Tepkiler…

*Global piyasalarda merakla beklenen  ABD enflasyon rakamları açıklandı. ABD’de enflasyon Temmuz ayında yıllık bazda %8,5 aylık bazda ise %0,0 artış gösterdi. Veri hem bir önceki dönemin hem de beklentilerin altında artış gösterdi. Çekirdek enflasyonda beklentilerin altında geldi.

-Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Tem) Açıklanan:0,0%  (Beklenti:0,2% Önceki:1,3%)
-Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Tem) Açıklanan:8,5%  (Beklenti:8,7% Önceki:9,1%)




-Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Tem) Açıklanan:0,3% (Beklenti:0,5%  Önceki:0,7)
-Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Tem) Açıklanan:5,9%  (Beklenti:6,1%  Önceki:5,9%)


*Verilerin detaylarına baktığımızda:
-Benzin endeksi Temmuz ayında yüzde 7,7 düştü ve gıda ve barınak endekslerindeki artışları dengeleyerek, manşet endeksin ay boyunca değişmemesine neden oldu. Gıda ve enerji hariç tüm kalemler için endeks Temmuz ayında yüzde 0,3 artarak Nisan, Mayıs veya Haziran ayına göre daha küçük bir artış gösterdi. Barınma, tıbbi bakım, motorlu taşıt sigortası, ev eşyaları ve operasyonları, yeni araçlar ve eğlence endeksleri ay içinde yükselenler arasındaydı. Havayolu ücretleri, kullanılmış araba ve kamyonlar, iletişim ve giyim için olanlar da dahil olmak üzere Temmuz ayında düşüş gösteren bazı endeksler vardı. Tüm kalemler endeksi, Temmuz'da sona eren 12 aylık dönemde yüzde 8,5 arttı; bu, Haziran'da sona eren dönemdeki yüzde 9,1'lik artıştan daha küçük bir rakam.


*Haziran ayındaki zirvesinin altına artış göstererek soğuma gösteren ABD tüketici enflasyon rakamları sonrası global piyasada fiyatlamalara baktığımızda:
-ABD vadeli endekslerinde yukarı yönlü sıçramalar görülürken, Dolar endeksi kayıplarını derinleştirdi. Dow Jones vadelisi %1.0, S&P vadelisi %1.4, Nasdaq vadelisi %1.9  civarında artış kaydetti.

-Fed'in Eylül'de 75 baz puan faiz artırma ihtimali %68'den %32'ye geriledi.
-Yen ve Altın gibi güvenli limanlar ABD Doları karşısında kazançlarını artırdı.
-Crude Oil 91$ bölgesine kadar yükseliş kaydetti.
-EURUSD paritesi 1.0300 bandı üstüne tırmanarak  4 haftanın en yüksek bölgesine çıktı.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç