TCMB'nin Yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan Oldu.

TCMB'nin Yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan Oldu.

Hafize Gaye Erkan, Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Hafize Gaye Erkan Kimdir?

Hafize Gaye Erkan 1982 yılında İstanbul'da doğdu. Elazığlı makine mühendisi olan babası Erol Erkan ile matematik öğretmeni olan annesi Gamze Erkan, onu sayısal zihniyetini geliştirecek okullara yönlendirdi.

İstanbul Erkek Lisesi'ni ikincilikle bitirdi ve üniversiteye giriş sınavında 26. olarak 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandı. 2001 yılında bölümünü birincilikle tamamladı ve ABD’de Princeton Üniversitesi’nde "Operasyon Araştırmaları ve Finansal Mühendislik" alanında doktora yaptı. Doktora programını bir yılda tamamladı ve Princeton Üniversitesinin 276 yıllık tarihinde programı bir yılda bitiren ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'ndeki "en genç finans profesörü" unvanını kazandı. Daha sonra Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesinde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamladı.

2005 yılında başlayarak Goldman Sachs'da 9 yıl Finansal Kuruluşlar Grubu Analitik ve Stratejiler Bölüm Başkanı olarak görev aldı. 2014'te First Republic Bank'ta baş yatırım sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 2019 yılında yönetim kurulu başkanı olarak August-de Wilde'nin yerini aldı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mortgage krizinin ardından, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) 2009 yılında First Republic Bank'ın mali kontrolüne müdahale etti. 1 Mayıs 2023'te ise First Republic Bank FDIC tarafından devralındı ve yılın üçüncü büyük banka iflasında JPMorgan'a satıldı.

Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyinde de görev yaptı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile TCMB Başkanı olarak atandı ve TCMB tarihindeki ilk kadın başkan ünvanına sahip oldu.

ÜCRETSİZ DEMO HESAP AÇIN !

Paylaşmış olduğunuz kişisel verilerinizin sadece sizinle irtibat kurmak için kullanılacak olup kişisel verilerin işlenmesine ilişkin daha detaylı bilgi almak için "Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metni" okuyunuz

Online hesap aç